lauantai 20. heinäkuuta 2013

Juttua korvista


Facebookin shetlanninlammaskoirat -ryhmässä tuli keskustelua pennun korvista ja myös niiden liimauksesta. Ajattelin kirjoittaa myös omista kokemuksistani blogiin. Tässä nyt on meidän korvataistelusta kertomusta kuvien kera. Kuvat eivät ole tarkoituksella otettuja korvakuvia, mutta ainakin jonkinlaista osviitta, millaisia vaiheita Oskun korvien kanssa on koettu.

Korvien liimaus aloitettiin heti luovutuksesta. Kasvattaja liimasi ensimmäisen kerran korvat ja opasti myös minulle, miten korvat kannattaa liimata. Oskun korvat liimattiin aina "sipulipääksi". Korviin käytettiin tekstiililiimaa, koska maitoliimaa en etsinnöistä huolimatta löytänyt. Korvien liimaus aloitetaan tekemällä taitokset. Otin liimaa pumpulipuikon päähän ja lisäsin sitä korvien kärkeen karvoihin. Tämän jälkeen painoin liimakohdan korvien juuren luona oleviin karvoihin. Liimattuja karvoja täytyy painaa hetken ajan toisiinsa kiinni - yleensä n.1min riitti. Joskus myös pyörittelin hieman karvoja yhteen, jotta liimaus olisi tiukempi.

Kun molempiin korviin oli tehty taitokset, liimattiin korvat pään päälle yhteen. Toiset käyttävät tässä lankaa, mutta itse koin helpommaksi liimata korvat karvoista yhteen. Molemmista korvista taitoskohdan luota otettiin pienet määrät karvaa, lisättiin liimaa ja painettiin yhteen. Tästä muodostuu siis se "sipuli". Tässä vielä linkki hyviin ohjeisiin: http://www.vistadeishelties.com/ears.html

Oskun korvia liimattiin hieman yli vuoden ikäiseksi asti. Välillä meinasi usko loppua, mutta hienot niistä omasta mielestä tuli! Harmitus olisi äärettömän suuri, jos olisin kesken kaiken luovuttanut korvien suhteen.
Osku 7vk, korvat liimattu kasvattajan luota hakiessa pentua kotiin. 


 Osku n. 8vk. Vasemanlla korvat liimassa, eivät olleet vielä kokonaan irronneet. Oikealla olevassa kuvassa toinen korva jo irronnut, ja lörpöttää hieman. Aika ajoin korva oli kokonaan pään sivulla.
Osku n.10 viikon ikäisenä. Korvat hyvin liimassa. Korvia ei juurikaan erota edes kuvasta, ja tästä saimmekin hauskoja ihmettelyjä, että missä pennun korvat ovat :)
12-13 viikon ikäisenä. Korvat irti liimauksista. Tässä asennossa korvat pysyivät päivän, jonka jälkeen toinen korva valui kokonaan alas pään sivulle. Kuvassa ylempänä oleva korva ei laskenut aivan niin nopeasti.
 Vasemalla n. 4,5kk korvat irti liimauksista. Kuvan ottohetkellä olivat olleet irti n. vuorokauden. Tämän kuvan jälkeen molemmat korvat valuivat vuorokauden aikana lähes lurpalleen - eli uudelleen liimaan vain. Oikean puolimmainen kuva otettu n. viikkoa toisen kuvan jälkeen, tässä korvat näkyvät liimattuinakin jo selvemmin kuin pentuna.Osku 5kk. Korvien kärkien liimaus irtonaisena. Tässä kuvassa on helppo hahmottaa mistä kohdin korvat on liimattu toisiinsa pään päällä. Ensin siis korvat on liimattu kärjistä korvien juuren karvoihin, jonka jälkeen korvat liimattu pään päälle kiinni toisiinsa. Muodostuu ns. "sipulipää".
Osku 7kk. Kuvanotto hetkellä korvat ovat olleen irti liimasta n. vuorokauden. Korvat ovat jo suhteellisen isot ja melkoisen raskaat ja ovat selvästi sivuilla. Tämän jälkeen en heti liimannut korvia, ja ne laskivat koko ajan lisää.Osku 8kk, korvat irti liimauksista. Oskun korvat olivat tähän aikaan melko "mielialakorvat", ja näyttää siltä että toinen on pystymmässä kuin toinen. Tosiasissa korvien pystyasento vaihteli suuresti. Näihin aikoihin katseltiin aina vähintään päivn verran, miltä korvat ilman liimaa näyttävät. Jokainen kerta korvat laskivat ja liimausta jatkettiin sinnikkäästi. 10kk. Kuvassa korvat ainakin kauniisti kulmautuneet, mutta laskivat parin päivän aikana jälleen liian alas.

Vasen kuva otettu juuri 1-vuotissynttäreiden alla.Toinen korva "pelottavasti" liian pystyssä, mutta alkoi kyllä laskemaan parin päivän aikana nätisti. Enää korvat eivät valuneet pään sivuille, vaan pysyivät pään päällä oikeilla paikoilla. Oikean puolimainen kuva otettu näyttelyreissulta n.13,5 kk ikäisenä. Korvat vaihtelivat asentoaan huimasti ja varsinkin esittämisessä piti ottaa huomioon, etteivät korvat näytä liian pytyiltä pään asennon takia. Lisäksi joskus korvia piti saada suunnattua eteenpäin namin ja äänten avulla. Tässä vaiheessa korvia ei enää laitettu liimaan. Osku vasemmalla n. 15kk Korvat omaan silmään todella kauniit! Oikean puolimainen kuva otettu Oskun ollessa 1,5 vuotta. Näin Oskun korvat ovat, kun herraa ei kiinnosta :D 
Osku hieman yli 2 vuotta. Omaan silmään hyvät korvat, voisivat olla tietysti ehkä hieman kevyemmät, mutta jotenkin nuo korvat näillä taitoksilla sopivat Oskulle paremmin. Vielä tähän päivään mennessä ei kukaan ole tullut haukumaan Oskun korvia huonoiksi, ja onpa niitä tainnut joku tuomarikin kehua oikeanlaisiksi.

Toivottavasti tästä on jollekin edes pientä iloa tai apua omaan tuskailuun koiran korvien kanssa. Vaikka ne korvat eivät koiraa millään tavalla määrittelekään, niin ainakin itse olen iloinen kun panostin Oskun korviin. Mitkään korvat eivät voi pilata koiran ulkonäköä, onhan tuo jo todettu Neon eripari korvien kanssa :)

4 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää munkin silmään :) ei kyllä itsellä kiinnostus tai varsinkaan pinna olis riittänyt tuohon liimailuun :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos neuvoista ja kuvista. Todella hyödyllisiä meille, joilla korvataistelu näyttää olevan edessä..

  VastaaPoista
 3. Liimasitko korvia enää vuoden iän jälkeen ja jos liimasit niin oliko vaikutusta? Tuskailen omani korvien kanssa jotka olivat raskaat mutta suht luhuen liimailun jälkeen asettuivat, mutta sitten hiljalleen valahtivat. Mietin onko mitään enää tehtävissä jotta korviin saisi hieman ryhtiä nyt kun koira vuoden.

  VastaaPoista
 4. Hei!Miten saa liiman irtoamaan karvoista sitten aikanaan? Meidän Sheltin 14 viikkoisen korvat liimattiin ja ne näyttävät nyt aika sotkuisilta.

  VastaaPoista