torstai 21. helmikuuta 2013

Ihmisten ymmärrys ja ystävällisyys

Kuten olen aiemminkin kertonut, Neo ja Osku rähisevät vastaan tuleville koirille. Neolle tämä on ollut suuri ongelma jo pidemmän aikaa ja sitä on treenattu ongelman alusta asti hyvin vaihtelevin tuloksin. Neo on jo pentutestauksen mukaan hyvin dominoiva ja tämä näkyy myös Neon käytöksessä selvästi - variskin toisten koirien kanssa. Neon "täytyy" saada olla pomo ja muiden täytyy alistua, muuten Neo selvästi haastaa vastustajansa. Tätä tapahtuu siis myös lenkille toisten koirien tullessa vastaan. Neo tuijottaa ja haastaa. Jos saan tujiotuksen katkeamaan ja lähestymme vastaantulijaa rauhallisesti ja kontaktissa, viimeistään toisen koiran kohdalla Neo syöksyy päin ja alkaa uhitella. Viime aikoina Neo on alkanut oppimaan tästä käytöksestä pois ja on alkanut kuuntelemaan minua paremmin. Tietysti tämäkin on erittäin vaihtelevaa mm. toisen koiran reagoinnista ja Neon yleisesti mielentilasta. Onnistumisia ja epäonnistumisia siis on takana paljon.

Eilen illalla olimme normaalisti iltalenkillä. Vastaan tuli keski-ikäinen mieshenkilö oman pienikokoisen koiransa kanssa. Neo ja Osku aloittivat perinteisen rähinänsä, joka oli pahempi kuin pitkiin aikoihin. Parhaani mukaan yritin saada tilanteen haltuun ja koirat kuuntelemaan. Aivan meidän kohdallamme vastaantullut mieshenkilö pysähtyi ja haukkui meidät, minut ja koirat, aivan täysin! Sain kuulla olevani tyhmä, osaamaton ja ettei minulle olisi koskaan koiria saanut antaakaan. Lisäksi koirani ovat hulluja, agressiivisia ja täysin yhteiskuntakelvottomia, eivätkä ne saisi olla olemassa. Lopuksi mies kehotti minua viemään koirat piikille, koska ihmisten ilmoilla nämä eivät saisi enää olla.

Olin täysin tyrmistynyt! Miten kukaan ihminen voi sanoa tuollaista, varsinkaan tuntematta minua tai koiriani yhtään? Miten kukaan voi olettaa, että on minkäänlaista oikeutta sanoa vastaavaa kenellekään ihmisille ilman syytä?

Täysin isku vasten kasvoja. Tuo remmirähinä on ainut ongelma kummankaan koirani kanssa, muuten ne ovat erittäin ihmisrakkaita, tottelevaisia ja loistavia ystäviä. Miten kukaan voi mitätöidä tämän puheillaan..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti