maanantai 14. lokakuuta 2013

Millä välineillä hoidan koirieni turkit


Koirien turkin hoito on aina oma hommansa. Sheltin ja bordercollien turkkia joissakin koiraoppaissa tituleerataan vaikeiksi hoidettaviksi ja että turkki vaatii jopa päivittäistä harjausta. Itse en tätä pidä tarpeellisena, vaan viikottainen harjaus riittää karvanlähtöaikaan, muulloin harjailen koirat perusteellisesti parin viikon välein. Kun Osku oli pieni, hoidettiin turkkia käsittelyyn tottumisen vuoksi pari kertaa viikossa. Myös korvakarvat takkuuntuivat Oskulla alle 2 vuotiaana todella helposti, ja niitä selviteltiin myös viikottain. Tärkeintä omasta mielestäni ei ole viikottainen harjaus, vaan turkin läpi käyminen ja tarkistus esim. takkujen varalta. 

Kuvasin oman turkinhoitovälineistöni, mutta itse trimmaussalkusta en tajunnut ottaa tähän hätään kuvaa. Turkinhoitoarsenaalia on kerääntynyt jonkin verran, koska molemmille pojille on "omat" harjansa. Toisin sanoen Oskun turkin harjaan pääsääntöisesti karstalla ja Roger Paralla, Neolle käytän useammin piikikästä harjaa tai furminaattoria. Tämä johtuu kokonaan mukavuussyistä - Neo inhoaa karstaa ja sitä käytetään vain housukarvoihin yms. paksumpaan karvaan. Oskulle taas karsta toimii loistavasti turkin irtoamiseen ja yleiseen selvittelyyn.


Meidän turkinhoitoarsenaalista havaintokuvaa. Ei näitä nyt edes kamalasti ole, mutta kyllä niitä muutama harja on siunaantunut. Näillä me hoidetaan turkkia.

1. Piikkikampa: Korvakarvojen selvittelyyn sekä korvien trimmauksen apuna.

2. Roger Para: Ehdoton antistaattinen harja sheltin ja bortsun turkinlaitossa. Näyttelyissä kehäkuntoon laittaessa en oikeastaan muuta harjaa käytäkään, aivan loistava kapistus! Tällä myös selvitellään korvakarvoja kamman kanssa sekä karstauksen jälkeen tehdään loppuharjaus myös arkena. Pesun jälkeen toimii myös hyvin föönauksen apuna.

3. Furminator: Neon suosikki. Ei revi karvaa yhtään Neolta, Oskulle taas ei toimi oikeastaan ollenkaan. Irrottaa loistavasti lähtemässä olevan karvan Neolta.

4. Pohjavillahara: Toinen Neon suosikki. Irottaa pohjavillaa paksummasta turkista, johon furminator ei toimi niin hyvin. Myös Oskun turkille käy loistavasti, menee hyvin ihoon asti ja poistaa pohjavillaa hellävaraisesti. Haran piikit pyörivät, joten ovat myös hyvin turkkiystävällisiä.

5. Pieni karsta: Korvakarvoihin ja tassukarvojen selvitykseen. Tällä myös totutettiin pentuna karstaukseen.

6. Iso karsta: Oskun turkin harjaukseen. Perusharja sheltin turkinhoitoon, irottaa pohjavillaa ja irtokarvaa. Äärimmäisen hyvä varsinkin hännän ja housukarvojen harjauksessa! Näyttelyturkkia laittaessa irrotan irtokarvat karstalla, jonka jälkeen turkin suurin laitto ja viimeistely Roger Paralla.Pesun jälkeen föönatessa karsta on oiva apu kuivaukseen!

7. Suihkupullo: AINA turkkia harjatessa suihkutellaan turkki kosteaksi. Pehmentää käsittelyn ajaksi turkkia, eikä myöskään päästä irtokarvaa niin paljon leijailemaan.

8. Kynsisakset: Tarvitseeko näistä edes kertoa? :D Meillä kynnet leikataan parin viikon välein tai useammin jos kynnet eivät itsestään kulu. Neon takatassuista kynsiä en ole leikannut varmaan kahteen vuoteen, koska kuluvat ulkoillessa tarpeeksi lyhyeksi.

9. Kynsiviila: Neon kynnet tahtovat välillä liuskoittua, jolloin viilaan liuskeet pois, etteivät kynnet repeä mistään kohtaa. Viilalla myös pyöristän leikkauksen jälkeen terävimmät reunat pois.

10. Tasaiset sakset: Tassukarvojen ja korvakarvojen trimmaukseen, sekä takkujen poistoon. Mukavan pienikärkiset sakset, joilla saa tassuista helposti karvat siistittyä. Trimmaan lähes koko tassut näillä, paitsi tassujen päältä. Korvakarvoissa käytän pystyasennossa viimeistelyyn ja tarkempaan työhön.

11. Ohennussakset: Korvakarvojen trimmaukseen. Oikeastaan koko korvat trimmaan näillä, takaavat kauniin ja luonnollisen tuloksen. Aikaa vievää hommaa, mutta eihän niitä karvoja voi tasaisiksi leikata suorilla saksillakaan.. Ohennussaksia käytän myös kinnerkarvojen trimmaukseen.

12. Hampaidenhoito: Kuvassa valkoinen sormiharja sekä kaksipuoleinen varrellinen hammasharja, sekä hammastahna. Yleensä meillä käytetään joko sormiharjaa tai varrellista yksipuoleista harjaa. Kaksipuoleisena harjaus ei Neolle meinaa onnistua, joten Oskun hampaiden harjaukseen tätä käytän mielummin. Molemmille siis lisäksi yksipuoleiset, normaalit hammasharjat, jotka valitettavasti puuttuvat kuvasta. Hammastahna on poikien suosikkijuttu, koska se maistuu niiiin hyvältä! :) Helpottaa hommaa huomattavasti, kun palkka tulee jo heti hampaiden harjauksen yhteydessä. (Koirille ei koskaan saa käyttää ihmisille tarkoitettua hammastahnaa.)

Tällaisella kalustolla me ollaan pärjätty oikeastaan aina, mitä nyt teen silloin tällöin pieniä heräteostoksia. Turkit pojilta pestään vähintään 2-4 kertaa vuodessa ja aina kun ovat likaisia. Yleensä olen molemmat pessyt vuoden aikojen vaihtumisen mukaan - Oskun tietysti ennen näyttelyitä myös. Shampoina käytän lähinnä Ring 5 Bright White (valkoisille osille ja Oskun koko turkille) sekä Neon turkille Ring 5 Protein 5. Joskus myös muita tuotteita on tullut testattua, mutta ainakin valkoisten osien pesuun olen ollut tyytyväinen tuohon Ring 5:n kirkastavaan shampooseen.

1 kommentti:

  1. Kivan oloinen blogi, liityin lukijaksi! (: Käy toki kurkkaamassa meidänkin blogi
    http://cconstantinn.blogspot.com/

    VastaaPoista