torstai 10. lokakuuta 2013

"Missä korvat?"

Kauhukseni tajusin, etten ole blogia päivittänyt kuukauteen! Kauheasti olisi kuvia (enimäkseen kesältä) joita olinkin lupaillut aiemmin, mutta jotenkin en vain ole saanut aikaiseksi kirjoittaa, hyi minua.. Viikonloppuna kuitenkin päivittelen ainakin turkinhoito-jutuilla! :)

Remmirähinästä, johon otsikkokin viittaa. Neolle usein sanotaan, että "missä korrrvat?" (ärrää korostaen kivasti). Poika kääntelee päätään kivasti ja vaikuttaa siltä että ymmärtäisikin jotain, vaikka korvat usein ovatkin ö-mapissa - siis ohitustilanteissa. On ollut aivan ihana kuulla, etten paini yksin tämän ohitusongelman kanssa! Kohtalotoveroita varmasti löytyy paljonkin, mutta on aina ihana kuulla etteivät vain minun koirani käyttäydy huonosti ohitustilanteissa.

Neon rähinä on mennyt parempaan suuntaan viimeisen puolen vuoden aikana. Poika keskittyy nopeammin takaisin minuun ja saman lenkin toistuvat useat ohitustilanteet hiipuvat loppua kohti - Neo siis tottuu ohituksiin. Osa koirista on helpompi ohittaa, toisten ohi sitten ei ilman kauheaa huutoa päästä. Oskun olen jättänyt osittain huomiotta ohitustilanteissa. Kun saan Neon kuuntelemaan myös Osku vaistomaisesti lopettaa huutamisen ja kuuntelee suoraan minua.

Muutaman "vinkin" voisin antaa teille, jotka painitte tämän hermoja riistävän ongelman kanssa. Nämä keinot ovat meillä osoittautuneet toimiviksi jo parissa kolmessa viikossa. (HUOM. nämä eivät ole ammattilaisen vinkkejä, eivätkä toimi kaikilla koirilla - kerron vain mitkä meillä ovat osoittautuneet avuksi)

1. Jos koiralla on tapana riuhtoa, on kuonopanta hyvä apuväline kontrollin saamiseksi. Kuonopannan kanssa Neolle saa hyvän kontrollin ja poika lopettaa riuhtomisen nopeasti. Saan myös Neon kulkemaan juuri sinne minne minä haluan mennä - emme pysähdy ja jää odottamaan toista ja saan Neon nenän kohti meno suuntaa. Tähän liitetty käskysana toimi jo kuukauden päästä viemään Neon pari metriä eteenpäin vaikka takanamme kulkikin toinen koira.

2. Odota, että koira kiinnittää huomionsa sinuun. Hyviä tuloksia omien koirien kanssa on saatu kun negatiiviseen käytökseen ei aluksi kiinnitä mitään huomiota. Vasta kun koira rauhoittuu ja itse alkaa odottamaan sinulta ohjeita lähdetään liikkeelle ja koira saa omistajaltaan huomiota. Neo hoksasi todella nopeasti, että akka muuten jää seisomaan paikalleen kymmeneksi minuutiksi, jos Neo ei itse pyri ottamaan minuun kontaktia. Aluksi tämä on äärimmäisen turhauttavaa, mutta nopeasti ainakin meidän pojat ovat oppineet. Jokaisesta koiran itse ottamasta kontaktista palkka. Usein loppulenkin saan kehua koiriani jatkuvasti ja palkata nameilla, koska silloin kontakti on loistava.

3. "Katso". Jokaiselle lenkillä treenaan "katso" käskyä, jolloin koirien tulee kääntää huomionsa minuun. Tätä treenataan ensin kotona, sitten lenkillä ilman ongelmaa jne. Kun ohitustilanteet alkoivat olla siinä pisteessä, että Neo otti minuun nopeasti kontaktia, aloin liittämään myös "katso" käskyn tähän. Ohitustilanteen jälkeen pyydän Neoa heti katsomaan minuun - Neo katsoo - palkka ja matka jatkuu.

4. Keskity positiivisiin asioihin. Omasta mielestäni tärkeintä on, että koira nauttii olostaan omistajan kanssa. Kaikista onnistumista pitää muistaa kehua ja nauttia! Tärkeintä itselle on tunnistaa onnistumiset ja keskittyä niihin. "Tänään kolmas ohitus onnistui paremmin kuin eilen" jne. Kun koira selvästi tekee työtä ja yrittää onnistua, on sen huomioiminen myös tärkeää. Nopea palkka koiralle onnistumisesta on meidän kohalla äänen painon muuttuminen. Käskyt tiukalla ja matalalla äänellä, kehut hilpeämmin ja pehmeällä äänellä.

5. Ole itse rauhallinen. Tämä on tärkeintä kaikista. Koira ei voi oppia, jos itse olet rauhaton ja stressaat ohitustilannetta. Ole mielummin hiljaa ja paikallasi, kuin riuhdot koiraa eteenpäin ja "rähiset" itse. Aluksi tyyneys ohitustilanteissa tuotti itselleni vaikeuksia, mutta tästäkin pääsee yli - nopeammin kuin luulettekaan.

Toivottavasti näistä olisi jollekin pientä apua omassa ohituksessa. Sentään tästä saa osviittaa siitä, miten meidän tilanne on lähtenyt purkautumaan kokonaisuudessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti