keskiviikko 14. elokuuta 2013

Miksi tutkisin koirani terveyden?

Muutamia kertoja olen törmännyt tähän mielipiteeseen, asenteeseen, joka on saanut minut aina ihmettelemään. Miksi juuri minun pitäisi tutkituttaa oma koirani, vaikka en sitä jalostukseen käytä tai sillä ei ole ollut mitään oireita, jotka voisivat viitata esimerkiksi lonkkavikaan? 

Syitä tähän suhtautumiseen on monia, enkä väitä että kukaan koiran omistaja olisi huonompi, vaikka koiransa terveyden tutkimista ei pitäisikään niin tärkeänä kuin itse pidän. Yksi suurimmista syistä on ollut, ettei koiraa aiota käyttää jalostukseen. Eikö kuitenkin olisi mukava tietää, että koira on esim. luustoltaan niin terve, että sen kanssa voidaan harrastaa agilityä, palveluskoiralajeja, koirajuoksua tai ihan vain lenkkeilyä? Koiran luustoon ja rakenteeseen liittyvät sairaudet voivat pahentua kaikissa liikuntamuodoissa, varsinkin silloin kun niitä ei osata ottaa huomioon. Nopeat, repivät liikkeet, voimakkaat ponnistukset ja alastulot voivat vaurioittaa jo ongelmallisia niveliä tuhoisin seurauksin. 


Toinen, ehkä itseäni vielä enemmän puistattava, syy koiran terveyden tutkimattomuuteen on lauselma ”Ei koiraani mikään vaivaa koska sillä ei ole oireita” tai ”Koirani vanhemmat ovat terveet, joten koiranikin varmasti on”. Pahimmassa tapauksessa olen törmännyt näihin tapauksiin myös jalostuskäytössä. Jos koiran pitäisi olla terve, ei se tarkoita, että asia 110% näin olisi. Itse olen kokenut tämän Oskun kanssa. Mikä estää koiran terveyden varmistamisen näissä tapauksissa, varsinkin jos suunnitteilla on jalostuskäyttö? Valitettavan usein kyse voi olla rahassa. Tutkimukset maksavat, eikä niitä nähdä tarpeellisina vaan lähinnä rahan hukkaan laitolta.


Mitä hyötyä on tutkia koiransa terveys? 


1. Jo yllä mainittu harrastamisen varmuus: kun tiedät koiran olevan täysin terve, voit harrastaa täyspainoisesti ilman epäluuloja. Jos koiralla on, kuten Oskulla, vikaa lonkissa ei kaikki harrastaminen ole tuhoon tuomittua – itse pystyn seuraaman Oskun liikkeitä ja lajin vaativuustasoa, ja suhteuttamaan toiminnan Oskun lonkkien mukaan. Ei liikaa rasitusta, koska tiedän mitä liikkeitä pitää välttää – silti voimme harrastaa täysillä Oskun terveyden ehdoilla. 


2. Saamme merkittävää tietoutta rodun terveydentilasta koko rodun harrastajille, että myös yleisestä koirien terveydestä nykypäivänä. Kun verrataan rekisteröintien määriä ja tutkittuja koiria saadaan joissakin roduissa vain murto-osa rodun terveydentilasta tällä hetkellä. Jos asenne terveystutkimuksiin olisi parempi, voitaisiin todellinen rodun terveydentila ottaa myös huomioon jalostusneuvonnassa. 


3. Oma mielenrauha. Kun tiedät oman koirasi terveydentilan, osaat myös varautua tulevaisuuteen. Kun itse tiedän Oskun lonkkien tilanteen, tiedän miten saan pidettyä Oskun olon siedettävänä mahdollisimman pitkään myös vanhuusiällä. 


4. Kaikista tärkein syy: Koirasi ansaitsee vain parasta. Koira on monelle kuin perheenjäsen. On aina koiralle parasta, että sen omistaja tietää miten hoitaa koiraansa parhaiten. Sairaudet voivat muuttaa koiran tarpeita joissain tapauksessa. Kun koirasi saa sen tarvitsemaa huolenpitoa sairauden osalta, voi koirasi elää täysipainoisesti ilman mahdollisia kipuja. Koirasi ei voi kertoa sinulle kivuistaan tai ongelmistaan, mutta jokainen voi oma-aloitteisesti ottaa selvää koiransa tilasta. 


Itse olen kokenut järkytyksen, epäuskon ja surun Oskun terveyden kanssa noin vuosi sitten. Oskun lonkkien piti olla terveet. Oskun mennessä kuvaukseen, muistan sanoneeni avopuolisolleni, että lonkat ovat joko A tai B, eivät ne C:tä huonommat voi olla. Kuvanneen lääkärin tuomio oli kuitenkin musertava, isku vasten kasvoja. Lonkat ovat huonoimmat mahdolliset E/E, kuin suoraan oppikirjasta katsottuna. Tämän ”tuomion” jälkeen olemme eläneet epätoivon kautta normaaliin arkeen. Osku voi hyvin, eivätkä lonkat oireile muulloin kuin kovilla pakkasilla. Jos en olisi kuvannut Oskun luustoa, olisivat Oskun lonkat voineet mennä huomattavasti pahemmaksi agilityssa, tokossa, juoksussa… Tänä päivänä voimme tehdä oikeastaan mitä vain! Syynä tähän on se, että minä tiedän Oskun tilanteen ja osaan määrittää elämämme niiden mukaan. 


Minun koirani ansaitsevat vain parasta. Sitä en voi niille tarjota, ellen tiedä mitä koirani tarvitsevat. 

1 kommentti:

  1. Ja terveystulokset on aarteita arvokkaampaa tietoa koirasi kasvattajalle. Vain kokeiden, näyttelyiden ja terveystulosten oikeat tulokset on "vertailukelpoisia" rotuun nähden jalostuksellisesti ja kasvatukselliseti. Asiaa puhut Tanja <3
    -Terkuin Tiia Vaalasta ;)

    VastaaPoista