maanantai 5. elokuuta 2013

Remmirähjääjä

Meidän ikuinen ongelma on Neon rähjääminen toisille koirille. Osku on sujuvasti oppinut tämän tavan myös. Yksinään ei ongelma ole läheskään niin suuri ja saan yksittäin molemmat kontaktiin, mutta joukossa tyhmyys tiivistyy. Tänään olen taas pohtinut Neon rähinää, ja myös Oskunkin. Oskun kohdalla rähinä on vain kiusallinen tapa, jonka se lopettaa heti kun Neo ei rähise - toisin sanoen kun saan Neon ohittamaan kunnolla, myös Oskukin ohittaa nätisti.

Neo valikoi harvoin kenelle rähisee hihnassa. Yleensä kuka tahansa vastaantuleva koira on sopiva agression kohde, mutta mitä suurempi koira on, sitä pitempään Neon jännittyneisyys kestää. Tilanne on mennyt pahemmaksi sen jälkeen, kun Neon on kohdannut irti olleita (karanneita) koiria, jotka ovat käyneet päälle. Irti ollessaan Neo ei rähise tutuille koirille, eikä aloita suoraan rähinää nähdessään toisen koiran. Neo on erittäin dominoiva toisia koiria kohtaan, ja selvästi sen käytös on toisen koiran alistamista ja oman johtajuutensa osoittamista.

Ohittamista olemme harjoittelleet yli 2 vuotta vaihtelevin tuloksin. Lähinnä olen yrittänyt opettaa oikeaa käytöstä samoin kuin kaikkea muutakin. Neo kuuntelee vaihtelevasti, eikä kyse ole siitä, ettei Neo tietäisi mitä siltä odotetaan. Neo on loistava koira, jonka kanssa on helppo olla, ja ainut ongelma onkin juuri tuo ohittaminen ja remmirähjäys. Pitkää pinnaa on kyllä tarvittu, että ollaan päästy edes tähän asti missä ollaan nyt, mutta kyllä mielestäni 2 vuotta opettelua on jo hieman liikaa? Välillä on aikoja, jolloin Neo tottelee loistavasti, eikä välitä toisista koirista yhtään, mutta seuraavana päivänä Neo saattaa käyttäytyä niin kuin ei olisi ikinä osannutkaan ohittaa.

Kyseessä ei ole kipu ja sairaus, koska nämä on tutkimuksilla pois suljettu. Ohittamisharjoituksia pitää alkaa tekemään kyllä nyt tänä syksynä säännöllisesti, alkaa hieman jo akkaakin ketuttamaan tämän ikiteinin käytös hihnassa. Kaikesta huolimatta, on se hieno koira ja loistava ystävä.

1 kommentti:

  1. Ihan samanlaiset fiilikset täälläkin. Reilu 1v narttukoira minulla. Me ollaan parhaillaan hihnakäytöskurssillakin, mutta eipä tunnu sieltäkään olevan mitään apua meille... Samoin, meilläkin muuten hienosti totteleva koira, mutta lenkillä pitää rähistä milloin millekin. On sosiaalistettu, on treenattu jos jonkinlaisin konstein ohituksia, mutta ei vaan mistään tunnu olevan mitään hyötyä :(

    VastaaPoista